Antivirus Akuten

Vad är en trojan?

Trojan, även kallad Trojansk häst, är ett program som utger sig för att ha en nyttig funktion, men i sjävla verket är programmet bara skapat för att orsaka skada eller problem för datoranvändaren. Till skillnad från ett virus som sprider sig inuti andra filer, så är alltså en trojan en fristående fil.

Trojaner sprids oftast via e-post där mottagaren får en fil skickad till sig, inte sällan automatiskt från någon som redan blivit smittad av trojanen. Det är också vanligt att trojander sprider sig med fildelningsprogram. För att bli infekterad av en trojan måste användaren själv köra programmet. Var därför mycket försiktig med att öppna filer som skickats med e-post.

En trojan kan t.ex. vara en skärmsläckare eller ett spel som skickas till dig via e-post. När du startar spelet kanske det ser lovande ut till en början, men efter ett tag kraschar det totalt. Att programmet kraschar är ofta avsiktligt (filen är i själva verket inget spel). Eftersom du kört programmet och så har trojanen redan installerat skadlig kod på din dator, och på så vis har skaparen av trojanen nått sitt syfte.

Vissa "skumma" webbplatser kan också innehålla trojaner. Var i synnerhet försiktig med att besöka okända webbplatser inom genrer som casino, erotik och så kallade warez-sidor med piratkopierad mjukvara.

Exempel skador trojaner kan orsaka:
  • Göra datorn långsam
  • Överskrivning eller radering av filer
  • Återinstallerar sig själv efter borttagning
  • Ladda upp eller ner filer
  • Skicka personlig information så som lösenord och bankuppgifter
  • Öppna/stänga CD-Rom spelaren
Det bästa sättet att skydda sig mot trojaner är att alltid ha ett antivirusprogram aktivt i bakgrunden. I stort sätt alla antivirusprogram har idag automatisk bevakning av inkommande e-post och sätter automatiskt farliga trojaner i karantän.
Recenserade Antivirusprogram
Vi har testat och recenserat några av de bästa, snabbaste och mest pålitliga antivirusprogrammen.

Norton Antivirus
NOD32 Antivirus
F-Secure Internet Security
McAfee Internet Security
Begrepp
Vi reder ut skillnaderna mellan olika begrepp så som virus, trojaner och spyware.

Vad är ett Virus?
Vad är en Trojan?
Artiklar
Diverse artiklar om virusskydd.

Gratis Antivirus