Antivirus Akuten

Gratis Antivirus

Valet av antivirus är inte alltid självklart. Många frågar sig varför man ska betala för antivirus när det finns mjukvara att tillgå helt gratis. Här finns det en hel del detaljer att överväga för dig som konsument.

Gratis antivirus har oftast inte samma extrafinesser och inte lika starkt skydd som kommersiella antivirusprogram. Detta faller sig ganska naturligt eftersom utvecklarna vill att man ska uppgradera så att de kan tjäna mer pengar.

Gratis antivirusprogram och erfarna datoranvändare

Personligen använder jag AVG Anti-Virus Free, vilket är en gratisversion av AVG. Trots att mina vänner är väldigt skeptiska mot denna programvara, och påstår att "det är som att ha hatt på sig när det regnar", känner jag mig trygg med detta antivirus.

Min trygghet grundar sig främst i att jag är en mycket van datoranvändare. Jag är dessutom väldigt försiktig med vilka program jag installerar på min dator. Eftersom jag aldrig spelar spel, besöker mystiska webbsidor eller tankar hem så kallade "cracks" så känner jag mig trygg. Dessutom har Windows enligt min erfarenhet med åren blivit ett allt säkrare operativsystem.

Oerfarna användare bör inte använda gratis virusskydd

Ett bra exempel på någon som bör använda ett kommersiellt mer heltäckande antivirus är min mor. Hon är mycket oerfaren när det gäller datorer, och godkänner i stort sätt allt som poppar upp på skärmen. När hennes dator var nyinköpt installerade jag gratis antivirus åt henne.

När jag besökte henne igen efter någon månad hade hon råkat ut för ett antal mer eller mindre elaka trojaner. En av dem var mycket aggressiv och trots min erfarenhet lyckades jag inte få bort den.

Min sista utväg fick bli att ominstallera datorn och sedan köpa samt installera Norton Antivirus. Detta var nu över tre månader sedan och hennes dator är fortfarande virusfri.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis tycker jag att en försiktig och erfaren datoranvändare gott och väl klarar sig med ett gratis antivirus. Har man datorn som arbetsredskap och jobbar med kritiska filer så bör man ändå investera en slant i ett kommersiellt antivirusprogram.

Är man däremot oerfaren så rekommenderar jag definitivt ett kommersiellt virusskydd.
Recenserade Antivirusprogram
Vi har testat och recenserat några av de bästa, snabbaste och mest pålitliga antivirusprogrammen.

Norton Antivirus
NOD32 Antivirus
F-Secure Internet Security
McAfee Internet Security
Begrepp
Vi reder ut skillnaderna mellan olika begrepp så som virus, trojaner och spyware.

Vad är ett Virus?
Vad är en Trojan?
Artiklar
Diverse artiklar om virusskydd.

Gratis Antivirus